Recept

Här finner ni lite tips på olika rätter man kan göra utav lammkött. Jag har inte skapat recepten helt själv utan har fått inspiration utav olika böcker och även receptsidor på nätet.

Örtmarinerad lammstek

Ringla olivolja på ett fat, lagom stort för att få plats med lammsteken. På olivoljan strör du sedan på torkade örter som timjan, rosmarin och mynta. Vänd sedan lammsteken i blandningen så att du får kryddningen runt om steken. Du kan också göra små snitt runt om och där stoppa i bitar av vitlök. Salta och peppra. Bryn sedan steken runt om i smör i en stekpanna, lägg över den på en ugnsäker form, stick i en termometer så att den sitter i mitten av steken. Skölj ur stekpannan med  lite vatten och häll i formen. Ställ in steken i ugnen i 175-185 grader. När den uppnått 75 grader är den klar. Under tiden den står i ugnen kan du också ösa steken med skyn som bildas i formen, detta göra att steken inte blir torr och den goda kryddningen stannar kvar i köttet.

Förslag på tillbehör: Kokt potatis och sås gjord på skyn. Potatismos och balsamicoreducering ( se recept nedan ) Till detta passar det också riktigt bra med ugnsrostade grönsaker, som t ex palsternacka, sötpotatis, morot och gul lök.

 

Balsamicoreducering 

2.5 dl balsamvinäger

0.75 dl farinsocker

0.5 dl vatten

2 msk smör

Koka ihop vinäger, socker och vatten ca 5 min. Låt det svalna lite och vispa sedan ner smöret i klickar.

Receptet är tagit från Tasteline.com

 

Sötpotatisgratäng med lammfärs, detta recept är hämtat från Paleoskafferiet.se

Börja med att bryna ca 700 gram lammfärs i en stekpanna med högre kanter. Smaka av med salt och grovmalen svartpeppar. Häll på 5 dl kokosmjölk. Pressa ner 2 vitlöksklyftor, en halv chilifrukt som du hackat i mindre bitar, samt 2 tsk ingefära och persilja efter tycke och smak. Rör om och låt detta koka ihop några minuter. Under tiden skalar du 4 st sötpotatisar som du skivar tunt. Vänd försiktigt ner dessa i grytan och låt allt koka ihop någon minut till. Häll sedan över detta i en ugnsfast form och grädda i ugn, 200 grader ca 40 minuter.

Förslag på tillbehör: Coleslaw, färska grönsaker eller kokta grönsaker.